woensdag 15 mei 2013

Willy's Week - 2012-2013, competitieronde 34

In de rubriek Willy's Week wordt telkens een deel van de Eredivisie Topscorers Top 1000 uitgelicht. Belangrijke feiten, opmerkelijke verschuivingen en speciale rijtjes: het komt allemaal voorbij in dit naar onze topscorer aller tijden Willy van der Kuijlen vernoemde onderdeel.

Vandaag blikken we terug op de competitieronde van afgelopen weekend. Wat zijn de belangrijkste verschuivingen in de Eredivisie Topscorers Top 1000 en op welke spelers die nog niet in die lijst staan moeten we de komende tijd gaan letten? Vermeld staan de huidige positie in de Top 1000 en tussen haakjes die van de vorige week.


Met deze competitieronde zit het seizoen er helemaal op. We kijken nu al uit naar de jaargang 2013-2014, met dan vanaf competitieronde 1 heel veel Willy's Week!


219 (226) Dries Mertens (PSV)
Uiteindelijk is het dus Dries Mertens die clubtopscorer van PSV is geworden en niet Jeremain Lens. Maar of de Belg daar heel blij mee zal zijn? PSV eindigde het seizoen met de nederlaag in Enschede in mineur, nadat vorige week ook de bekerfinale al werd verloren. Mertens maakte er dit jaar inclusief zijn doelpunt tegen FC Twente 16. Dat zijn er een stuk minder dan de 21 van vorig jaar. Desalniettemin staat Dries Mertens op een mooie plaats 219 in de Eredivisie Topscorers Top 1000.

236 (243) Cedric van der Gun (FC Utrecht)


Wat draaide FC Utrecht een ontzettend goed seizoen! Routinier Cedric van der Gun had een flink aandeel in het succes van de Domstedelingen. Tegen Heracles Almelo maakte hij op de laatste speeldag ook nog eens zijn vierde competitiedoelpunt van deze jaargang. Daardoor stijgt hij naar plek 236 in ons klassement. Van alle voetballers die in 1979 werden geboren, staat alleen Mateja Kezman hoger: de Serviër staat op plaats 47.

280 (280) Wilfried Bony (Vitesse)

Hij sluit het seizoen af als Eredivisietopscorer. Met afstand. En dus kan Wilfried Bony van Vitesse niet ontbreken in de laatste aflevering van Willy's Week van dit seizoen. Ondanks dat hij de laatste competitieronde niet tot scoren kwam, en de vorige trouwens ook niet. Bony maakte er in totaal 31 dit seizoen en zal (zoals hij al vaak aankondigde) deze zomer vertrekken uit Arnhem. Vaarwel Eredivisietopscorer 2012-2013!
328 (338) Graziano Pellè (Feyenoord)
Graziano Pellè sluit het seizoen van zijn leven in stijl af: met een doelpunt. De zo verrassende Italiaan groeide in De Kuip deze jaargang uit tot een sensatie. In totaal maakte hij er 27 namens Feyenoord, en dat had niemand ooit voor mogelijk gehouden. Ter vergelijking: in de afgelopen vijf jaar maakte hij er in totaal 19. Pellè eindigt op een welverdiende tweede plek op de topscorerslijst en had een heel groot aandeel in de knappe derde plaats van Feyenoord.
500 (516) Kolbeinn Sigthórsson (Ajax)
Opvallend: de kampioensploeg van Ajax heeft geen echte topschutter in de gelederen. Clubtopscorer is Siem de Jong met twaalf goals, en dat is voor een landskampioen toch een wat karig aantal. De gedoodverfde topscorer Kolbeinn Sigthórsson was een groot deel van het seizoen geblesseerd, al kwam hij op het laatst toch nog op stoom. De IJslandse spits maakte er in totaal zeven, waarvan vijf in de laatste zes wedstrijden. Benieuwd of hij volgend seizoen op die voet door zal gaan…
517 (540) Luc Castaignos (FC Twente)
Ondanks het totaal mislukte seizoen van FC Twente scoorde de zo bekritiseerde Luc Castaignos er uiteindelijk 13 deze jaargang, waardoor hij zelfs in de topscorers-top tien van dit seizoen eindigt. Is dat eigenlijk wel zo slecht? Wij blijven fan van de jonge Castaignos, die nog altijd maar twintig is. Geen enkele andere speler geboren in 1992 maakte zoveel Eredivisiegoals als Castaignos, en dat terwijl hij zelfs al een jaar in Italië speelde. Onze voorspelling: het seizoen 2013-2014 wordt hét seizoen van Luc Castaignos.
567 (603) Fred Benson (PEC Zwolle)
PEC Zwolle was misschien wel de grootste revelatie van het afgelopen jaar. De promovendus eindigt op een uiterst knappe elfde positie op de ranglijst. Met de twee doelpunten die Fred Benson tegen ADO Den Haag maakte komt hij op een seizoenstotaal van acht, evenveel als Denni Avdic. Waar Avdic de laatste wedstrijden het net niet meer wist te vinden, daar maakte Benson er vijf in de laatste vijf competitieduels. En dus maakt hij een flinke sprong in de Top 1000.
Nog niet in de lijst
Krisztián Németh (Roda JC Kerkrade)
Nee, het was niet bepaald het seizoen van Krisztián Németh. De Hongaar kwam vol verwachtingen over van RKC Waalwijk, maar kon amper indruk maken in Kerkrade. Doordat hij op de laatste speeldag het enige en dus winnende doelpunt maakte tegen SC Heerenveen, komt zijn seizoenstotaal uit op een schamele twee goals. Erg weinig voor een spits! En dan moet Németh ook nog die vervelende play-offs in met Roda. Om de geplaagde aanvaller een hart onder de riem te steken, gunnen wij hem deze week een plekje in onze rubriek.

uitleg

>   competitieronde 33

Willy's Week - 2012-2013 overzicht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten