woensdag 13 maart 2013

Willy's Week - 2012-2013, competitieronde 26

In de rubriek Willy's Week wordt telkens een deel van de Eredivisie Topscorers Top 1000 uitgelicht. Belangrijke feiten, opmerkelijke verschuivingen en speciale rijtjes: het komt allemaal voorbij in dit naar onze topscorer aller tijden Willy van der Kuijlen vernoemde onderdeel.

Vandaag blikken we terug op de competitieronde van afgelopen weekend. Wat zijn de belangrijkste verschuivingen in de Eredivisie Topscorers Top 1000 en op welke spelers die nog niet in die lijst staan moeten we de komende tijd gaan letten? Vermeld staan de huidige positie in de Top 1000 en tussen haakjes die van de vorige week.


147 (150) Everton (Heracles Almelo)

Heraclied Everton maakte dit weekend tegen NEC de enige en dus winnende goal. Daardoor staat hij na zeven Almelose jaren nu op een totaal van 67 Eredivisiegoals. Geen slechte score voor de Braziliaan, die komende zomer lijkt te vertrekken bij Heracles. We hopen in elk geval ten zeerste dat hij actief blijft in de Nederlandse competitie. Dan kan Everton immers zijn jacht richting de Top 100 van dit klassement voortzetten en kunnen wij hem op de voet blijven volgen…

189 (201) Ola Toivonen (PSV)

Heel veel werd er afgelopen weekend niet gescoord in de Eredivisie. Wat heet: er vielen slechts 15 doelpunten. En dat is bijzonder weinig voor onze competitie, die toch bekend staat om zijn doelpuntrijke duels. Eén van die 15 goals werd gescoord door Ola Toivonen. De Zweed maakte onlangs na maandenlang blessureleed zijn rentree. Zijn goal leverde door de nederlaag van PSV bij Heerenveen uiteindelijk weinig op. Toch is het doelpunt voor Toivonen zelf een mooie opsteker: hij stijgt twaalf plaatsen in de Eredivisie Topscorers Top 1000 en komt terecht op plek 189.

344 (356) Wilfried Bony (Vitesse)

Dankzij een doelpunt van -wie anders dan- Wilfried Bony zette Vitesse in Enschede Twente opzij. Langzamerhand is de ploeg uit Arnhem een serieuze kampioenskandidaat geworden, ook al wil coach Fred Rutten daar nog weinig van weten. Vitesse is vooral in duels met (mede)topclubs ijzersterk, al is de vraag of FC Twente nog als dusdanig bestempeld kan worden. Bony scoorde in de laatste vijf duels liefst acht keer en staat nu in totaal op 24 treffers, waardoor we voorzichtig het Vitesse-record van Nikos Machlas (34 doelpunten in 1997-1998) er bij kunnen gaan pakken...

416 (431) Graziano Pellè (Feyenoord)

Wat moeten we nog schrijven over Graziano Pellè? De Feyenoord-spits, die eerste staat in het spelersklassement van VI, kwam al heel vaak voorbij in deze rubriek en dat zegt eigenlijk alles. De jarenlang zo verguisde Italiaan was afgelopen zondag wederom beslissend. In Zuid-Limburg maakte Pellè de winnende goal tegen Roda, waardoor hij in de jaargang 2012-2013 al op 20 Eredivisiegoals staat. Dat is er al één meer dan al zijn competitiedoelpunten van de afgelopen vijf seizoenen bij elkaar opgeteld. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

599 (637) Kolbeinn Sigthórsson (Ajax)

Door de overwinning van Ajax op PEC Zwolle en de zeperd van PSV uit bij SC Heerenveen staan de Amsterdammers voor het eerst dit seizoen aan kop. Dat lijkt wat vroeg, gezien de afgelopen paar seizoenen waarin Ajax beide keren na een indrukwekkende inhaalrace de landstitel pakte, maar ineens heeft de regerend landskampioen dus weer de beste papieren. De 1-0 tegen PEC kwam van Kolbeinn Sigthórsson, die helemaal hersteld is van zijn blessure. Sigthórsson kan wel eens het verschil gaan maken in de slotfase van de competitie…

860 (902) Viktor Elm (AZ)

Zijn laatste competitiegoal dateerde alweer van 30 september, dus het was wel weer eens tijd voor een ‘Elmpje’. In eigen huis kwam AZ niet verder dan 1-1 tegen ADO Den Haag, maar de Alkmaarders speelden dermate goed dat er met vertrouwen naar de nabije toekomst gekeken kan worden. AZ moet zich met dit materiaal veilig kunnen spelen, al kan het zich natuurlijk weinig misstappen meer veroorloven. In zijn jaren bij SC Heerenveen scoorde Elm in elk geval minimaal drie keer per seizoen, dus we kunnen waarschijnlijk nog wel minstens één goal van hem verwachten deze jaargang…

Nog niet in de lijst

Danny Guijt (Willem II)

O wat was ie belangrijk: de winnende goal die invaller Danny Guijt voor Willem II tegen VVV maakte. Door de overwinning pakte de ploeg uit Tilburg de laatste strohalm om een langer verblijf in de Eredivisie te bewerkstelligen. De achterstand van de nummer laatst Willem II op de nummer 17 VVV bedraagt nu nog vijf punten. Conclusie: het gaat moeilijk worden, maar het kán nog. En mocht het lukken dan zal deze goal van Danny Guijt er nog vaak bij gehaald gaan worden.

Marten de Roon (SC Heerenveen)

Afgelopen zomer kwam Marten de Roon van Sparta Rotterdam over naar Friesland. Bij SC Heerenveen heeft hij inmiddels een vaste plek in het elftal veroverd. De middenvelder scoorde tegen PSV zijn eerste competitiedoelpunt en speelde ook nog eens een prima wedstrijd. Reden genoeg dus om hem hier in de schijnwerpers te zetten. Marten de Roon: onthoud die naam!

uitleg

competitieronde 27   <   >   competitieronde 25

Willy's Week - 2012-2013 overzicht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten