woensdag 10 april 2013

Willy's Week - 2012-2013, competitieronde 29

In de rubriek Willy's Week wordt telkens een deel van de Eredivisie Topscorers Top 1000 uitgelicht. Belangrijke feiten, opmerkelijke verschuivingen en speciale rijtjes: het komt allemaal voorbij in dit naar onze topscorer aller tijden Willy van der Kuijlen vernoemde onderdeel.

Vandaag blikken we terug op de competitieronde van afgelopen weekend. Wat zijn de belangrijkste verschuivingen in de Eredivisie Topscorers Top 1000 en op welke spelers die nog niet in die lijst staan moeten we de komende tijd gaan letten? Vermeld staan de huidige positie in de Top 1000 en tussen haakjes die van de vorige week.


191 (202) Mark van Bommel (PSV)

Door een aantal critici is Mark van Bommel dit jaar al menigmaal afgeschreven, maar de PSV-aanvoerder scoorde tegen Willem II toch maar weer mooi zijn zesenvijftigste Eredivisiegoal. Daarmee schoot Van Bommel zich bij de beste tweehonderd van de Eredivisie Topscorers Top 1000. In de toch al rijk gevulde prijzenkast van Van Bommel past nog wel een kampioenschap, denken wij zo.

292 (313) Wilfried Bony (Vitesse)

Hij roept al maandenlang dat hij weg wil en dat zal komende zomer ook zeker gaan gebeuren. Maar tot die tijd gaat Wilfried Bony voor Vitesse nog gewoon door op een wijze zoals we inmiddels van hem gewend zijn: hij blijft simpelweg heel veel doelpunten maken. Thuis tegen NAC maakte Bony er weer twee, waardoor hij zijn seizoenstotaal opschroeft tot liefst 29 goals. De magische grens van 30 is dus nu wel heel dichtbij voor de Eredivisietopscorer.

385 (401) Graziano Pellè (Feyenoord)

Wat was het allemaal slap en ontzettend sober: heel veel liet Feyenoord eerlijk gezegd niet zien in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo. Maar gelukkig voor de Rotterdammers hebben ze de fenomenale Graziano Pellè, die na ruim zeventig minuten gezapig voetbal de ban brak. Feyenoord won daardoor met 1-0 en maakt nog altijd kans op de landstitel. Het was doelpunt nummer 22 voor Pellè deze jaargang: dat zijn er al vier meer dan dat József Kiprich er in het kampioensjaar 1993 maakte.

579 (598) Luc Castaignos (FC Twente)

Voor de tweede keer in drie wedstrijden scoorde Luc Castaignos voor FC Twente. Daardoor geeft hij nog een heel klein beetje glans aan een verloren jaar. Het kampioenschap is al wekenlang uit zicht voor de ploeg uit Enschede en Castaignos zelf draait een tegenvallend seizoen. Puur cijfermatig doet de jonge spits het niet eens zo slecht: hij scoorde inmiddels 10 keer deze jaargang. Zijn goal tegen Roda levert Luc Castaignos 19 plaatsen winst op in ons klassement.

823 (859) Ryan Babel (Ajax)

Tegen Heracles Almelo scoorde Ajacied Ryan Babel zijn vierde doelpunt van het seizoen. Babel is nooit echt een topschutter geweest: de zeven doelpunten die hij in de jaargang 2004-2005 maakte zijn nog altijd een record. Wie weet gaat hij dat aantal dit jaar nog wel halen, maar tot nu toe is de rentree van Babel in Amsterdam evengoed nog niet erg succesvol te noemen. Zeker als je kijkt naar welke status hij eigenlijk zou moeten hebben. Want voor wie het vergeten was: Babel speelde in zijn carrière tot nu toe liefst 42 (!) interlands.

983 (---) Timothy Derijck (PSV)

Nieuw in de Top 1000 deze week: Timothy Derijck van PSV. Hij staat door zijn goal tegen Willem II nu op een totaal van veertien Eredivisiegoals. Die maakte de Belg voor achtereenvolgens NAC Breda (1), Feyenoord (1), ADO Den Haag (8) en nu dus PSV (4). De vier treffers van deze jaargang zijn een record voor de verdediger. Door de binnenkomst van Derijck zien we Alex Booy voortaan niet meer terug in de Top 1000.

Nog niet in de lijst

Jens Toornstra (FC Utrecht)

Afgelopen winter kwam Jens Toornstra over van ADO Den Haag. Uitgerekend tegen zijn oude club maakte de FC Utrecht-middenvelder het enige en dus winnende doelpunt. Een bijzonder verhaal natuurlijk, maar we zien Toornstra nog niet terug in onze lijst. Dat hoeft overigens niet lang meer te duren: hij heeft nog precies één Eredivisiegoal nodig om zijn entree in het klassement te maken.


Hij is één van de allergrootste talenten op de Nederlandse velden. Voor Adam Maher lijkt dan ook een carrière in de top weggelegd, maar vooralsnog speelt de fijnbesnaarde nummer tien met AZ tegen degradatie. Uit bij NEC redde hij een broodnodig puntje voor de Alkmaarders, die nu vier punten boven de gevreesde streep staan. Voor Maher betekende zijn goal een nieuw record: vorig jaar maakte hij er vijf, dit seizoen staat de teller reeds op zes.

uitleg

competitieronde 30   <   >   competitieronde 28

Willy's Week - 2012-2013 overzicht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten