dinsdag 30 oktober 2012

En de dichter was...

De vraag van de dag was wie toch de maker van dit gedicht was.

Welnu, het gaat hierbij om niemand minder dan Rinus Michels. Na de op zulke fortuinlijke wijze gewonnen wedstrijd tegen Ierland op het EK in 1988 (eeuwige dank voor Wim Kieft!) kwam de bondscoach tot zijn vier dichtregels. Vrijwel direct na het laatste fluitsignaal bracht hij de gedachten die op dat moment door zijn hoofd spookten samen tot vier onvergetelijke volzinnen.

Want inderdaad: de volgende tegenstander van Oranje zou West-Duitsland worden. Een West-Duitsland dat na een stroeve start tegen de Italianen traditiegetrouw was gegroeid in het toernooi. Een tegenstander die gevreesd werd, maar waarmee ook eindelijk kon worden afgerekend.

En dat nog wel in het hol van de leeuw, veertien jaar na het finaletrauma van 1974 toen Michels ook al de bondscoach was. We weten allemaal hoe het is afgelopen: West-Duitsland werd verslagen en vervolgens werd ook de Europese titel binnengesleept, waarna Rinus Michels  nog maar eens benadrukte dat de finale toch echt de wedstrijd tegen onze oosterburen was geweest. Wie weet heeft Het Gedicht bij het winnen van die wedstrijd wel een beslissende rol gespeeld.

Na het EK werd Michels kortstondig coach van Bayer Leverkusen, zijn laatste fulltime-klus als clubtrainer (antwoord van vraag 3)....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten