zondag 28 oktober 2012

Wist je over Berry van Aerle dat…

Met regelmaat zal op deze site in de rubriek Wist je dat… een (ex)voetballer of trainer centraal staan. We trappen af met oud-international Berry van Aerle, goed voor 35 interlands.

…je hier zijn spelersportretje vindt, waar je zijn loopbaan als voetballer in vogelvlucht ziet? Die spelersportretjes zijn er op deze site overigens van nog duizenden andere spelers…

…zijn vader voor Helmondia ’55, de voorloper van Helmond Sport voetbalde?

…pa Van Aerle later trainer werd en doodleuk keer op keer zestig kilometer fietste om zijn team in Overloon te gaan trainen?

…hij in de jeugd speelde van HVV uit zijn geboorteplaats Helmond? Op zijn zesde werd Berry lid, hij bleef vervolgens twaalf jaar bij HVV alvorens door PSV te worden aangetrokken.

…hij bij HVV een onafscheidelijk drietal vormde met de eveneens latere profvoetballers Hans Meeuwsen en Hans Vincent?

…hij vroeger eigenlijk timmerman wilde worden?

…hij ooit als vakantiebaantje in een kippenslachterij werkte?

…ook zijn broer Leo voetbaltalent had, naar het schijnt zelfs meer talent dan Berry? Hij moest echter vroegtijdig stoppen vanwege een kapotte meniscus.

…zijn ontdekker niemand minder dan mede-Helmondenaar Willy van der Kuijlen was?

…hij bij PSV aanvankelijk in het C-team terecht kwam?

…de Helmondenaar die vrijwel altijd aan de rechterkant speelde in zijn prille begin bij PSV als linksback voetbalde?

…hij tussen 1981 en 1994 (met een korte onderbreking in het seizoen 1986-1987) in het eerste van PSV speelde?

…zijn bijnaam in zijn begintijd bij PSV Sheene was, naar de motorcoureur Barry Sheene?

…hij in die periode zelfs een tweede bijnaam had? Berry alias Sheene stond ook wel bekend als Ratje, vanwege al het kattenkwaad dat hij uithaalde. De ogenschijnlijk rustig Brabander had dus ook een heel andere kant…

…de prijzenkast van Berry rijk gevuld is? Naast de Europese titel met Oranje won hij met PSV vijf landstitels, drie keer de KNVB-beker en één keer de Europacup I.

…zijn verblijf in Eindhoven in het seizoen 1986-1987 werd onderbroken, toen hij met Frans van Rooij naar Antwerp FC verkaste. Van Rooij bleef vervolgens jaren in Antwerpen voetballen, Van Aerle keerde terug naar PSV.

…hij regelmatig riep zich niet voor te kunnen stellen ooit in Eindhoven te gaan wonen? Helmond vond hij immers veel gezelliger…

…hij zelfs tijdens zijn verblijf bij Antwerp FC gewoon in zijn geliefde Helmond bleef wonen?

…het weinig had gescheeld of hij in 1987 bij Antwerp FC was gebleven? De Belgische club wilde hem namelijk opnieuw huren. PSV wilde Berry wel verkopen, maar dat zag Antwerp weer niet zitten…

…hij in zijn PSV-tijd een fervent stripboekenliefhebber was? Suske en Wiske en Jan, Jans en de kinderen waren daarbij zijn favorieten.

…hij in 1989 deze gevleugelde uitspraak deed: ‘Ik kan me niet voorstellen dat ik ergens zenuwachtig van word. Van tv niet, van meisjes niet, van niets niet…’?

…zijn vrouw Willeke ook een aardig balletje kon trappen en in het vrouwenteam Helmond voetbalde?

…zijn vaste slaapmaatje in zijn PSV-periode Gerald Vanenburg was?

…hij wel degelijk ambities had in een grote buitenlandse competitie te spelen, maar dat hij PSV slechts wilde verruilen voor een andere topclub?

…hij naast zijn interlands voor het Nederlands Elftal ook voor Jong Oranje speelde?

…hij ten tijde van zijn Oranjeperiode de tekst van het Wilhelmus niet kende. Van Aerle zelf daarover: ‘Dat geeft niet, want Hans van Breukelen schreeuwt zo hard dat de rest zich wel stil kan houden.’ (VI 12-1992)

…Oranje de Europese titel zonder hem misschien nooit had behaald? Het scheelde weinig of niet Nederland maar Griekenland had zich gekwalificeerd voor het EK 1988. Dankzij twee geweldige voorzetten van Van Aerle die door Ruud Gullit tot doelpunt werden verwerkt won Nederland de cruciale uitwedstrijd in Polen (nota bene de debuutinterland van Van Aerle!) en mocht Oranje alsnog deelnemen aan het toernooi.

…hij tijdens het zo succesvol verlopen EK 1988 alle vijf de wedstrijden van begin tot eind speelde? En dat terwijl de openingswedstrijd tegen de Sovjetunie pas de zevende interland van de razendsnelle Van Aerle was…

…hij na het WK 1990 mede door een hardnekkige knieblessure uit beeld verdween bij Oranje, en er pas ruim een jaar later zijn rentree maakte?

…hij zich keihard terugvocht na zijn zware knieblessure? Niemand kreeg de Helmondenaar klein, getuige zijn uitspraak: ‘Ze moeten me eerst een been afhakken voor ik stop’ (VI 12-1992).

…hij zijn laatste interland op 14 oktober 1992 thuis tegen Polen speelde, hetzelfde land waar hij op de dag af vijf jaar eerder tegen had gedebuteerd in Oranje?

…hij bij het mislopen van de landstitel met PSV in 1993 een ultrakorte reactie had op de vraag van radioverslaggever Leo Driessen wat Van Aerle er allemaal van vond: ‘Kut’.

…hij in de zomer van 1994 vertrok bij PSV nadat er bij de Eindhovenaren een ‘grote schoonmaak’ werd aangekondigd. Naast Van Aerle verlieten ook onder anderen Kieft, Van Tiggelen, Erwin Koeman, Heintze en de gestopte Van Breukelen de club.

…er in 1994 ook interesse was van KV Mechelen, Osasuna en Eredivisieclub NAC, maar Van Aerle voor Helmond Sport koos?

…hij bij Helmond Sport Adrie Koster als trainer trof, met wie hij in zijn begintijd nog bij PSV samenspeelde?

…hij zijn loopbaan in Helmond beëindigde in een team met zijn jeugdmakkers Hans Vincent en Hans Meeuwsen?

…hij, goed voor 280 Eredivisiewedstrijden voor PSV, na zijn tijd in Eindhoven gewoon een seizoenskaart kocht. Want, aldus de bescheiden Van Aerle: ‘Ik vind dat normaal. Ze kunnen natuurlijk niet al die oud-spelers een vrijkaartje geven. Dan zouden de andere supporters er niet meer in kunnen.’ (…)

...Wilfred Bouma in zijn voetsporen trad? Na Van Aerle had Helmond in PSV-er Bouma opnieuw een Oranje-international.

...Prins Briek de 27ste, alias Berry van Aerle...
…hij in 2000 Prins Carnaval werd? Als Prins Briek de 27ste ging hij dat jaar voorop tijdens het Helmondse carnaval.

…hij een groot fan van rockband Golden Earring is?

…de beroemde sketch van Theo Maassen over ‘de bij PSV contributie betalende Berry van Aerle’ volledig met zijn toestemming is gemaakt?

…hij bekend staat als de international die na zijn carrière postbode werd? En dat terwijl hij dit maar een paar jaar heeft gedaan en dat ook nog eens maar vijftien uur per week…

…hij bij PSV terugkeerde in een heel andere hoedanigheid: die van supporters-coördinator? Daarnaast werd hij ook actief als scout.

…de legendarische back Berry van Aerle een voetballer is die nooit mag en zal worden vergeten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten