dinsdag 5 juli 2011

betaald voetbal Nederland - uitleg

Op Voetbalschrijver zijn alle competitie-eindstanden van het Nederlands betaald voetbal terug te vinden. Vanaf 1954 zijn alle competities vermeld: niet alleen de Eredivisie, maar ook de Eerste Divisie en de vroegere Tweede Divisie.

Begin hier je zoektocht naar alle eindstanden in de geschiedenis van het Nederlandse profvoetbal en selecteer het niveau en het seizoen naar keuze.

Logischerwijs staan de clubs in elke tabel gerangschikt op basis van de competitie-eindstand. Achtereenvolgens staan steeds vermeld de rangschikking, de club, het aantal gespeelde wedstrijden, het aantal behaalde punten, het aantal overwinningen, gelijke spelen, nederlagen, gescoorde doelpunten en de tegendoelpunten. Ter verduidelijking een voorbeeld:

Eredivisie 2008-2009
1AZ348025546622

uitleg
- In het seizoen 2008-2009 finishte AZ als eerste in de Eredivisie.
- Er werden 34 wedstrijden gespeeld.
- Daarin pakte de ploeg uit Alkmaar 80 punten.
- 25 wedstrijden werden gewonnen.
- 5 duels eindigden in een gelijkspel.
- Er werden 4 nederlagen geïncasseerd.
- AZ scoorde zelf 66 keer in competitieverband.
- De ploeg kreeg 22 tegentreffers.

  • Per competitie staat de kampioen altijd in rood vermeld.
  • De clubs die in dat seizoen Europees voetbal behaalden, hebben een oranje kleur. Ook staat bij elk Eredivisieseizoen de bekerwinnaar vermeld. Achter de clubnaam staat in dat geval dit: (B).
  • Clubs die in die jaargang degradeerden staan in blauw vermeld. In de Eerste Divisie (en Tweede Divisie) staat de kampioen ook in rood vermeld. Andere clubs die promoveren staan in donkerpaars.
  • Als een club tenslotte haar laatste seizoen in het betaald voetbal heeft gespeeld in die bepaalde jaargang, staat de club in deze kleur. Dit geldt voor zowel clubs die definitief niet meer terugkeren als voor clubs die in een later stadium toch weer betaald voetbal gaan spelen. Clubs die fuseren (zoals bijvoorbeeld Roda Sport en Rapid JC, die opgingen in Roda JC) staan ook op deze manier vermeld. Als een club in het volgende seizoen alleen een nieuwe naam krijgt, dan heeft deze club geen kleur gekregen.

Vanuit elke competitie-eindstand
kan je naar diverse andere eindstanden toe, te weten:

overig
- Bij een aantal oude Eerste Divisie- en Tweede Divisie-seizoenen is er sprake van een A en een B-klasse: dit zijn dus competities die in dezelfde jaargang op hetzelfde niveau worden afgewerkt. Vanuit alle seizoen waar dit van toepassing is, kan je uiteraard ook direct doorklikken naar de andere competitie-eindstand van hetzelfde niveau.

- De meest recente competitie wordt pas toegevoegd als deze beëindigd is. Voor de huidige stand in het huidige seizoen verwijzen we graag door naar tal van andere websites, waar de actuele stand steeds wordt bijgehouden.

- Een heel enkele keer is het gebeurd dat een team dat degradeert in dezelfde jaargang Europees voetbal haalt, als bekerwinnaar of als verliezend bekerfinalist. In dit geval staat het team in blauw (van degradatie) vermeld, maar staat er tevens een sterretje en daarbij de uitleg dat het team in dat jaar ook Europees voetbal behaalde.

- Tot en met het seizoen 1994-1995 kreeg een clubs twee punten voor een overwinning. Vanaf het seizoen 1995-1996 is dit drie punten.


Meer vragen?

Neem dan gerust contact op via voetbalschrijver@hotmail.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten