dinsdag 5 juli 2011

over Finbar van der Veen

Finbar van der Veen (1981) is de maker van deze website. Van der Veen is werkzaam als freelance-journalist en woonachtig in Venlo. Finbar schreef en schrijft voor diverse bladen en websites. Hij heeft op schrijfgebied twee grote passies: muziek en voetbal.

Finbar werd op 9 mei 1981 geboren in het oude ziekenhuis op de Aalsterweg in Eindhoven. Toeval of niet: dat is dezelfde straat waar het stadion van de plaatselijke FC staat. Hoewel zelf geen enkel voetbaltalent bezittend, was de interesse voor voetbal al snel geboren. Tot zijn veertiende jaar woonde Van der Veen in Veldhoven, waarna hij naar Limburg verhuisde. Eerst woonde hij in Blerick en nu alweer jaren in Venlo.


Als kind had Finbar al een voorliefde voor alles wat met statistieken en cijfertjes te maken had. Dat varieerde van het bijhouden van de Top 40, Mega Top 50 en een eigen hitlijst tot het maken van ‘eigen voetbalopstellingen’: in schriftjes werden uitslagen bijgehouden en eigen voetballers en wedstrijden verzonnen. Ook hield hij van jongs af aan al erg van schrijven.

Jaren later komen deze interesses samen op de website Voetbalschrijver. Van der Veen volgde de opleiding Journalistiek in Utrecht en Tilburg en bracht in 2009 het boek Det is Venloos roem! uit, dat gaat over de geschiedenis van het Venlose carnavalslied. Eén van zijn dromen bleef al die tijd het actief te kunnen worden als voetbaljournalist en...voetbalschrijver.

Om zich in dit gewilde ambt te kunnen onderscheiden, startte Finbar in 2010 met een groot project. Zijn basisidee was een eigen platform op internet te creëren, dat een combinatie zou gaan vormen tussen historie en statistieken. Dat platform werd uiteindelijk Voetbalschrijver. De geschiedenis van deze site lees je hier. Eén van de sterke punten moest het voetbalarchief van Finbar gaan vormen. Hier lees je alles over zijn voetbalbibliotheek.

Op 28 oktober 2012 werd de site www.voetbalschrijver.blogspot.nl gelanceerd. Doel is enerzijds een combinatie te creëren tussen een database, online scheurkalender en (historisch) verhalenarchief. Het moet een combinatie worden die de voetbalwereld van nu en vroeger eert. Voetbalschrijver beoogt een site te zijn die vooral kijkt naar de mooie kanten van het voetbal, maar die ook de mindere kanten niet schuwt. Finbar benadrukt met klem dat hij een 'positieve site' wil runnen: een site zonder negatieve (scheld)reacties van bezoekers op 'niet-favoriete clubs en spelers'.

Daarnaast hoopt Van der Veen nieuwe, voetbalgerelateerde opdrachtgevers aan deze site over te houden. Ondertussen zit Finbar niet stil: zo is hij momenteel bezig aan een groot toeristisch project over de regio Noord-Limburg en het Duitse Niederrhein en lopen er ook op het gebied van zijn andere schrijfpassie muziek een aantal interessante dingen.

Wil je meer weten over Finbar, kom dan met hem in contact via voetbalschrijver@hotmail.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten