dinsdag 5 juli 2011

Europese clubs - uitleg

Van vele honderden Europese clubs zijn op Voetbalschrijver de belangrijkste resultaten uit het verleden terug te vinden. Competitie-eindstanden, successen in Europa, bekersucces: je kunt ze allemaal opzoeken op deze site.

clubs per land
Op dit moment zijn, naast uiteraard Nederland, zeventien Europese voetballanden met hun clubs vertegenwoordigd op de site. Daartoe behoren de sterkste Europese competities en de voor Nederland meest interessante. Het gaat hierbij om:

- België
- Denemarken
- Duitsland
- Engeland
- Frankrijk
- Griekenland
- Italië
- Kroatië
- Oostenrijk
- Polen
- Portugal
- Rusland
- Schotland
- Spanje
- Tsjechië
- Turkije
- Zweden

Voorlopig zijn het deze landen waar de gegevens van op te zoeken zijn, maar wellicht wordt dit onderdeel in de toekomst uitgebouwd met andere landen.

Per land is op de site elke club te vinden die aan de voor dat land geldende voorwaarden voldoet. Zie hier voor een overzicht met voorwaarden per land.

Je kunt op de site elke gewenste club per land selecteren. Van die clubs vind je op Voetbalschrijver de prestaties in competitieverband, het eventueel gespeelde Europees voetbal én de eventueel gewonnen bekers.

seizoenen
Het meest recente seizoen dat de club op een niveau speelde waarbij aan de voorwaarden wordt voldaan staat bovenaan, waarna hoe verder je naar beneden kijkt, hoe verder je in het verleden komt. Let wel: slechts de seizoenen dat een club aan de geldende voorwaarden voldoet, zijn in dit overzicht opgenomen. Speelde een Engelse club bijvoorbeeld in het seizoen 2001-2002 op het derde niveau, dan zijn die prestaties niet terug te vinden. Als dezelfde club het seizoen daarvóór én in de jaargang 2002-2003 op het tweede niveau speelde, dan zijn die seizoenen wél terug te vinden. Samenvattend: slechts de seizoenen waar een club voldoet aan de voorwaarden zijn in het overzicht opgenomen.

tweede en derde kolom: divisie en eindstand
Per seizoen is allereerst terug te vinden op welk niveau de desbetreffende club acteerde. Daarbij worden de volgende afkortingen gehanteerd:
E - het hoogste niveau van een land (net als in Nederland E voor Eredivisie staat)
I - het tweede niveau van een land (in Nederland is I de Eerste divisie)
II en lager - het derde niveau van een land en lager, waarbij gewerkt wordt met oplopende Romeinse cijfers. VI is dus het zevende niveau van een land.

Vervolgens staat vermeld op welke plek de club dat jaar in die competitie eindigde. Dit spreekt voor zich: staat er E 4 dan eindigde een club op het hoogste niveau als vierde, staat er I 17 dan speelde de club op het tweede niveau en eindigde het team als zeventiende.

Staan er twee streepjes (- -) in de kolom met de competitie-eindstand, dan betekent dit dat een club de competitie om wat voor reden dan ook niet heeft afgemaakt. Een competitie kan bijvoorbeeld gestaakt zijn of een club is uit de competitie gehaald.

vierde kolom: Europees voetbal
In de vierde kolom staan de Europese prestaties vermeld. Staan er twee streepjes (- -) dan speelde een club in dat seizoen geen Europees voetbal. In alle andere gevallen staat er te lezen wat de Europese prestaties in dat jaar waren. Daarbij worden voor de diverse Europese toernooien de volgende afkortingen gehanteerd:

CL
Champions League, bestaat vanaf het seizoen 1992-1993. Huidige cupbezitter: Chelsea (2011-2012)

EC I
Europa Cup I, Europacup voor landskampioenen. Gehouden vanaf 1955-1956 tot en met het seizoen 1991-1992. Daarna werd de Champions League ingevoerd.

EC II
Europa Cup II, Europacup voor bekerwinnaars. Bestond tot en met het seizoen 1998-1999. Sindsdien spelen de bekerwinnaars in de UEFA Cup (tegenwoordig Europa League).

EL
Europa League, bestaat vanaf het seizoen 2009-2010. Opvolger van de UEFA Cup. Huidige cupbezitter: Atlético Madrid (2011-2012).

JB
Jaarbeursstedenbeker. Aanvankelijk letterlijk een cup voor teams uit Europese jaarbeurssteden, later uitgegroeid tot voorloper van de latere UEFA Cup (tegenwoordig Europa League). Gehouden van 1955 tot en met 1970-1971.

UC
UEFA Cup - Opvolger van de Jaarbeursstedenbeker. Gehouden vanaf het seizoen 1971-1972, vanaf 2009-2010 Europa League geheten.

Bij elke club staan per seizoen de prestaties in het desbetreffende Europese toernooi waarin de club actief was vermeld. Die prestatie is altijd tot en met waar een team in een toernooi kwam. Staat er finale, dan werd deze finale. Bij bijvoorbeeld tweede voorronde kwam een team tot en met de tweede voorronde van dat Europese toernooi.

Soms speelt een club in één jaargang in twee Europese competities. Na uitschakeling in de Champions League kan je bijvoorbeeld nog verder bekeren in de Europa League. Als dit het geval is, staat altijd de meest recente (en dus later in het seizoen) prestatie als eerste vermeld.

voorbeeld:
seizoendvklEuropees voetbalbeker
2011-2012E3eerste ronde EL- -
2010-2011E4halve finale EL- -
groepsfase CL- -
2009-2010E1kwartfinale EL- -

Deze club werd in het seizoen 2009-2010 kampioen en eindigde vervolgens in 2010-2011 op plek 4 en in 2011-2012 op plek 3. In het seizoen 2009-2010 kwam de club tot aan de kwartfinale van de Europa League. Het jaar erna mocht het team als landskampioen meedoen aan de Champions League. Daar werd de groepsfase gehaald. De club overleefde die ronde niet, maar mocht wél verder bekeren in de Europa League. Daar kwam de club tot in de halve finale, waarna uitschakeling volgde. In het seizoen 2011-2012 volgde al in de eerste ronde van de Europa League een exit.

zomercompetities
Een aantal van de landen waarvan de clubprestaties terug zijn te vinden hebben een zomercompetitie in plaats van een seizoen zoals de meeste landen dat kennen. In plaats van een seizoen (bijvoorbeeld 2011-2012) wordt de competitie binnen een kalenderjaar afgewerkt (als voorbeeld 2011).

Dit geldt (of heeft het in het verleden gegolden) voor de competities van Denemarken, Rusland en Zweden. In dit geval staan de Europese prestaties altijd vermeld over het seizoen dat begint bij het vermelde jaar. De prestaties van een Zweedse club die bij het jaar 1999 staan gaan dus over het seizoen 1999-2000. Zou een Zweedse club in 2005 de Champions League hebben gewonnen, dan staat die prestatie dus vermeld bij 2004. Immers: een gewonnen Champions League in 2005 hoort bij het seizoen 2004-2005. 

Is er sprake van een bijzondere situatie in een Europees seizoen (bijvoorbeeld het uit een Europees toernooi halen van een club) dan staat dit ook vermeld in de kolom met Europese prestaties van dat jaar.

vijfde en laatste kolom: bekersucces
De laatste kolom gaat over het bekertoernooi van het desbetreffende land. Alle gewonnen bekers staan hier per seizoen vermeld. Let wel: het gaat hierbij altijd om het belangrijkste bekertoernooi van een land. Zo zijn van Engeland de prestaties in de FA Cup in dit overzicht meegenomen, maar die in de League Cup niet.

tot slot
Alle prestaties van clubs zijn bijgewerkt tot en met het meest recente seizoen. Doet een club op dat moment nog mee aan een Europees toernooi, dan staat dit ook vermeld. Als in het meest recente seizoen de eindstand (nog) leeg is, dan is desbetreffende competitie nog niet afgelopen.
...Het oude Wembley: voetbaltempel waar
heel wat Europese clubs succes boekten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten