dinsdag 5 juli 2011

Korte rondleiding

Op Voetbalschrijver is heel veel informatie te vinden: nog véél meer dan je op het eerste gezicht misschien verwacht. Via deze rondleiding maak je kennis met alle onderdelen van de website en kom je snel uit bij datgene dat je zoekt.

In de basis is Voetbalschrijver een voetbalstatistiekensite, waar vele duizenden feitjes op te zoeken zijn. Deze informatie vormt het startpunt: Voetbalschrijver wil uitgroeien tot een vraagbaak en informatiepunt waar voetballiefhebbers hun weg naar weten te vinden. Deze bezoekers worden dagelijks geprikkeld door een aantal vaste rubrieken. Uiteindelijk moet de site daarnaast worden gevuld met (historische) voetbalverhalen. Er zullen verrassende anekdotes worden gebracht, helden van vroeger en nu worden uitgelicht en er komen speciale thema’s. Kortom: Voetbalschrijver zal een site zijn waar je als voetbalfan niet meer omheen kunt…

zoeken
Heb je een specifieke zoekvraag? Dan zijn er meerdere zoekmethodes. Zo kan je linksboven de zoekterm (en) invullen. Vul bijvoorbeeld een spelersnaam in en je krijgt alle berichten waarbij deze spelersnaam in voor komt. Let op: niet altijd komt het meest relevante bericht bovenaan te staan. Zoek je een spelersportretje en deze staat niet als eerste, dan kan je ook <Ctrl>₊<F> intoetsen en dan alsnog bij het juiste bericht uitkomen. Eventueel kan je dan ook op een linkje met de desbetreffende spelersnaam klikken. Daarnaast kan je per categorie zoeken op het juiste bericht. Dit wordt hieronder verder toegelicht.

categorieën
Voetbalschrijver is opgedeeld in een aantal categorieën, zogeheten labels. Deze zijn aan de rechterkant van de site te vinden. In de volgorde zoals ze op de site staan worden ze stuk voor stuk uitgelicht. Voor een compleet overzicht aan uitleg over de verschillende categorieën zie hier.


Anekdotes - berichten - feiten - statistieken
De verzamelbak voor de verschillende artikelen die er op de site gaan verschijnen. Opstellingen, aparte feitjes, speciale rijtjes, quotes... Kortom, laat je elke keer weer verrassen door de berichten die in deze categorie worden gepubliceerd. Vanzelfsprekend staat de meest recente bijdrage altijd bovenaan.

betaald voetbal Nederland
In deze categorie vind je alle Nederlandse competitie-eindstanden vanaf de invoering van het betaald voetbal. Bekijk het seizoen van je keuze en je ziet welke club op welke plaats in de Eredivisie en Eerste Divisie eindigde. Ook de voormalige Tweede Divisie is terug te vinden. Kampioenen, degradanten, clubs die Europees voetbal behaalden: in één oogopslag zie je per competitie alle belangrijke gegevens.

Europese clubs
Hier vind je informatie over vele honderden Europese clubs. Resultaten per seizoen, met competitie-eindstanden, gewonnen bekers en prestaties in de Europese toernooien. De clubs zijn keurig gesorteerd per land en vervolgens op alfabet. Zoek dus in deze categorie naar de belangrijkste Europese clubs.

gelauwerde wereldvoetballers
Dit is de categorie waarbij ‘alle groten der aarde’ in voor komen. Je kunt spelers zoeken op land of op alfabet. Vermeld zijn hier gegevens van voetballers die ooit voetballer van het jaar werden in de belangrijkste landen, die Europees en of Wereldkampioen werden en die ooit gekozen werden in de lijst Europees Voetballer van het jaar en Wereldvoetballer van het jaar. Edward Sturing en Diego Maradona hebben gemeen dat ze dankzij bovengenoemde selectieprocedure beiden in deze categorie vallen. Zoek hier informatie over tal van 
gelauwerde wereldvoetballers.

Jong Oranje-interlands
Een uniek onderdeel op de site: je vindt hier alle interlands die Jong Oranje sinds 1988 afwerkte. Compleet met opstellingen kan je elke wedstrijd nakijken die de jongere variant van het Nederlands Elftal sindsdien speelde. De meest recente interland staat altijd als eerste vermeld.
...Diego Armando Maradona: over gelauwerde
wereldvoetballers gesproken...
Jong Oranje-jaren
Deze categorie valt samen met de vorige. Geordend per jaar kom je precies bij de Jong Oranje-interland die je zoekt.

landen
Hier vind je de prestatie van alle landen in de wereld op de grote toernooien. Niet alleen WK’s en EK’s, maar ook op de bijvoorbeeld Afrikaanse en Aziatische kampioenschappen. Zoek op alfabet of op continent het land van je keuze, en je vindt in één oogopslag op welke toernooien ze aanwezig waren en hoe ver ze op dat kampioenschap kwamen.

Nederlandse profclubs
Zesendertig zijn er tegenwoordig van: Nederlandse profclubs. Keurig verdeeld: achttien in de Eredivisie, achttien in Eerste Divisie. Hier vind je hun prestaties door de jaren heen in de competitie, beker en Europees verband. Daarbij kan je helemaal terug tot aan de invoering van het betaald voetbal.

Nederlandse profclubs - huidige selecties
Wil je weten wie nu precies bij een bepaalde club spelen? Hier vind je de selecties van alle Nederlandse profclubs. Je kunt op elke gewenste speler klikken om zijn spelersportretje te bekijken.

Oranje-interlands
In deze categorie vind je alle interlands die Oranje ooit speelde, compleet met opstellingen, doelpuntenmakers en links naar de spelersportretjes. De meest recente interland staat daarbij altijd bovenaan.

Oranje-internationals
Spelers die het Nederlands Elftal hebben gehaald zijn bijzonder. In deze categorie staan ze stuk voor stuk genoemd. Op alfabetische volgorde, met achter hun naam tussen haakjes het aantal gespeelde interlands. Dit aantal wordt na elke nieuwe interland bijgewerkt, zodat de informatie altijd actueel is. Van alle spelers die sinds de invoering van het betaald voetbal actief zijn geweest, is een spelersportretje te vinden waarop uiteraard geklikt kan worden.

Oranje-jaren
Van het allereerste Oranje-jaar 1905 tot de meest recente interlands van dit jaar: ze zijn allemaal te vinden in deze categorie. Keurig geordend per jaar en op volgorde van tijd, met de meest recente interland bovenaan. Zoek jouw favoriete jaar en je vindt er in één oogopslag alle gespeelde interlands, de bondscoach(es) van dat jaar, de speler(s) die de meeste interlands afwerkte(n) en de meeste doelpunten scoorde(n) en degenen die in dat kalenderjaar in Oranje debuteerden. Zeer uitgebreid: je kunt vanaf hier natuurlijk ook doorklikken naar elke interland en elk spelersportretje.

spelersportretjes
De meest omvangrijke categorie: van duizenden (ex)spelers zijn de zo volledig mogelijke carrières in cijfers vastgelegd in spelersportretjes. Zoek alfabetisch naar de speler van jouw keuze en je krijgt te zien waar hij in welk seizoen speelde, in welk land de club op welk niveau speelde, wat de competitie-eindstand in dat jaar was, hoeveel wedstrijden een speler per seizoen speelde en hoeveel doelpunten hij maakte en hoeveel interlands iemand eventueel voor het Nederlands Elftal speelde. Deze database groeit nog dagelijks, maar bevat nu al een zeer respectabel aantal voetballers.

topamateurclubs
Hier vind je de resultaten van alle Nederlandse amateurclubs die sinds het seizoen 1982-1983 in de Hoofdklasse en huidige Topklasse uitkwamen. Roemruchte topamateurclubs, maar ook verenigingen die één seizoen in de Hoofdklasse speelden. Je vindt per seizoen de divisie waarin de club speelde, de eindstand, de eventuele prestaties om het landelijk amateurkampioenschap en de resultaten die de club eventueel in de KNVB-beker boekte. Natuurlijk ontbreekt ook de basisinformatie niet: per club zie je uit welke plaats deze komt, en of het een Zaterdagclub (blauw) of Zondagclub (oranje) is. Tenslotte vind je een overzicht van latere profvoetballers die bij de desbetreffende amateurclub hebben gespeeld.

verdwenen profclubs
Dit onderdeel is een hommage aan Nederlandse clubs die er niet meer zijn. Van alle verdwenen profclubs vind je de resultaten die ze als profclub boekten: eindstanden in de competitie, prestaties in de beker en eventueel zelfs Europese resultaten. Mocht een club vóór of na haar profbestaan ook als topamateurclub hebben geopereerd, dan staat er een link naar die prestaties vermeld.

voetbalkalender
De categorie waarmee je meteen wordt geconfronteerd als je de site opent: de dag van vandaag staat altijd uitgelicht, met daarbij een overzicht van alle (ex)voetballers, trainers en andere mensen uit de voetbalwereld die op deze dag hun geboortedag hebben. Daarbij gaat het om mensen die hun verjaardag vieren, maar ook om mensen die er niet meer zijn. Selecteer op de Voetbalkalender de dag van je keuze en vind van die dag alle geboortedagen. Naar spelers met een spelersportretje en/of gelauwerde wereldvoetballers-portretje kan je tevens doorklikt. Dit geldt ook voor de op deze dag in een bepaald jaar overleden mensen, die ook worden uitgelicht. Tevens vind je een overzicht van memorabele wedstrijden die op deze dag in het verleden werden gespeeld.


voetbalquiz
Deze rubriek is tweeledig. Enerzijds vind je in deze categorie minimaal één keer per week een thematische voetbalquiz, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Maar anderzijds is het ook mogelijk om zelf een quiz aan te vragen. Wil je voor jouw voetbalvereniging of vriendengroep een originele voetbalquiz organiseren? Met vragen over precies die onderwerpen die jij wilt? Voetbalschrijver is in te huren om jouw quiz samen te stellen.

voetstukken: wonderbaarlijke voetbalvertellingen
Hier worden alle voor deze site geschreven voetbalverhalen verzameld. Doordat in eerste instantie de nadruk is gelegd op het neerzetten van een grote database aan statistisch materiaal, is deze rubriek nog leeg. De komende tijd zal dit onderdeel beetje bij beetje gevuld worden. Waarmee? Met verhalen waarbij clubs, spelers en trainers geëerd gaan worden. Verhalen waarbij elke keer weer iemand uit heden of verleden op verrassende wijze in de schijnwerpers wordt gezet. De voetbalvertellingen zijn dus letterlijk en figuurlijk voetstukken.

Willy's Week
In deze categorie staat de Eredivisie Topscorers Top 1000 centraal. Vernoemd naar onze eeuwige nummer één-doelpuntenmaker Willy van der Kuijlen worden in deze rubriek elke week statistieken en feitjes uit deze lijst uitgelicht. Met de Top 1000 als leidraad wordt na elke competitieronde met een verrassende blik naar onze topscorers door de jaren heen gekeken.

voetbalschrijver – uitleg
In deze categorie vind je uitgebreide uitleg per subcategorie. Mocht je er niet uit komen of bepaalde informatie niet kunnen vinden, dan kan je altijd contact opnemen met 
voetbalschrijver@hotmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten