dinsdag 5 juli 2011

topamateurclubs - uitleg


Van alle Nederlandse amateurclubs die sinds het seizoen 1982-1983 in de Hoofdklasse en huidige Topklasse uitkwamen vind je hier de historische resultaten. Allereerst staan de clubnaam en de plaats van herkomst vermeld. Ook is in één oogopslag te zien op welke dag een club speelt: Zaterdagclubs zijn blauw, Zondagclubs oranje.

De clubschema’s zijn verdeeld in zes kolommen:
seizoen
dag
kl
eindstand
landelijk
KNVB-beker


seizoen – het seizoen waarover de gegevens gaan
dag – de dag dat de club haar wedstrijden speelt. Za is een zaterdagamateurclub, zo een zondagamateurclub.
kl – de klasse waar de club dat seizoen speelde. TK staat voor de Topklasse, verder is er een onderverdeling tussen Hoofdklasse A, B en C: drie competities waar het Nederlandse topamateurvoetbal is verdeeld (zowel bij zaterdagamateurs als zondagamateurs).
eindstand – de eindpositie op de ranglijst in de competitie waar de club in dat seizoen voor uitkwam.
landelijk – de eventuele prestaties die de club heeft behaald bij de strijd om het landelijk amateurkampioenschap: de eindcompetitie tussen de kampioenen van zowel de zaterdagklasses als de zondagklasses. Zie verder naar onder in deze uitleg waar elke afkorting voor staat.
KNVB-beker - het behaalde resultaat in de bekercompetitie. De vermelde prestatie is altijd tot en met: staat er tweede ronde, dan werd de club in de tweede ronde uitgeschakeld. Bij twee streepjes (- -) deed de club niet mee aan het landelijke bekertoernooi.

volgorde
Het meest recente seizoen staat altijd bovenaan in het historisch overzicht. Hoe verder je naar onder gaat, hoe ouder de resultaten worden. Het grootste deel van het jaar staat er bij het meest recente seizoen bij de klassering een leeg vakje: het seizoen is dan immers nog bezig.
klasse
Tot en met het seizoen 2009-2010 bestond het Nederlandse topamateurvoetbal bij zowel de zaterdagamateurs als de zondagamateurs uit drie Hoofdklasses, grotendeels regionaal verdeeld: A, B en C. In het seizoen 2010-2011 werd de Topklasse (TK) ingevoerd, een landelijke competitie van de beste amateurclubs per speeldag. De Hoofdklasse bleef eveneens bestaan, maar daalde dus één niveau op de competitieladder. Ook de resultaten van de huidige Hoofdklasse worden voor de volledigheid nog steeds vermeld.
eindstand in de competitie
Vanzelfsprekend gaat de competitie-eindstand altijd over de klasse in de voorgaande kolommen. Staat er bijvoorbeeld za C 12 dan eindigde een club op de twaalfde plaats in de zaterdagklasse C. Staan er twee streepjes (- -) in de kolom met de competitie-eindstand, dan betekent dit dat een club de competitie om wat voor reden dan ook niet heeft afgemaakt. Een competitie kan bijvoorbeeld gestaakt zijn of een club is uit de competitie gehaald.
landelijk
Tot de invoering van de Topklasse speelden de zes kampioenen van de Hoofdklasses om het algeheel amateurkampioenschap. In de huidige Topklasse spelen slechts deze twee kampioenen tegen elkaar, maar tot en met het seizoen 2009-2010 werden door zowel de drie zaterdagkampioenen als de zondagkampioenen onderling hun krachten gemeten. De winnaars speelden vervolgens in de finale om het algeheel amateurkampioenschap.
Natuurlijk zijn de behaalde resultaten in de schema’s te vinden. Mocht een club aan de eindcompetitie hebben deelgenomen, dan zijn de volgende afkortingen gehanteerd:
NL-K – algeheel kampioen van Nederland
NL-F – finalist bij het algeheel kampioenschap van Nederland. Omdat de zaterdag- en zondagkampioen elkaar in de finale ontmoeten, is ook deze club de beste van het jaar van haar speeldag.
Za-2 – in de onderlinge competitie van de zaterdagclubs als tweede geëindigd. (Net als za-3 de nummer drie is).
Zo-2 - in de onderlinge competitie van de zondagclubs als tweede geëindigd. (Net als zo-3 de nummer drie is).
bekerprestaties
Zoals gezegd is per seizoen te zien hoe een club in de beker presteerde. Staan er twee streepjes (- -) dan deed een club in dat seizoen niet mee in de desbetreffende competitie. Werd er geen toernooi georganiseerd, zoals in de beginjaren soms bij de KNVB-beker het geval was, dan staat er geen toernooi. De vermelde prestatie is altijd tot en met: staat er tweede ronde, dan werd de club in de tweede ronde uitgeschakeld.
De competitieresultaten zijn te vinden vanaf het seizoen 1982-1983, maar bekerresultaten die amateurclubs vóór die tijd behaalden zijn wél in de schema’s meegenomen.
prestaties dit seizoen
Na iedere ronde in de KNVB-beker worden de resultaten van deelnemende clubs bijgewerkt. Per club is dus te zien of ze (nog) in deze competitie uit komen. Doet een club nog mee aan de KNVB-beker, dan staat er nog in toernooi. Is een club in het meest recente seizoen echter al uitgeschakeld, dan staat vanzelfsprekend de behaalde prestatie vermeld.
latere profs
Een speciaal onderdeel is het overzicht van latere profs die bij de desbetreffende club hebben gespeeld. Praktisch alle spelers die na 1961 geboren zijn en een eigen spelersportretje op de site hebben, zijn in dit overzicht meegenomen.
De regel daarbij is simpel: elke speler die vóór het einde van zijn profcarrière bij de amateurclub heeft gespeeld, staat vermeld. Dit geldt dus voor voetballers die in hun jeugd voor de club uitkwamen, maar ook voor spelers die hun profloopbaan onderbraken voor een verblijf bij een amateurclub.
Dit betekent dat ook spelers in de najaren van hun profcarrière soms vermeld staan: spelers die geen profclub meer vonden en naar de amateurs gingen, maar daarna alsnog bij een betaald voetbalclub gingen spelen. Een voorbeeld hiervan is John Roox, die na een seizoen bij Achilles ’29 alsnog vijf jaar prof was.
Spelers die ná hun profloopbaan bij de amateurs gingen spelen en dus niet meer terugkeerden in het betaald voetbal, staan in dit overzicht niet vermeld.
Het onderdeel Latere profs geeft een goed beeld van welke (landelijk) bekende spelers zoal bij de amateurclub in kwestie hebben gespeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten