dinsdag 5 juli 2011

Nederlandse profclubs - uitleg

Van elke Nederlandse profclub is op Voetbalschrijver een historisch overzicht te vinden met de behaalde resultaten per seizoen als profclub. Per club staan allereerst de huidige clubnaam en de plaats van herkomst vermeld.

De clubschema’s zijn verdeeld in vijf kolommen:
seizoen
dv
kl
KNVB-beker
Europees voetbal

seizoen  - het seizoen waarover de gegevens gaan.
dv – de divisie waar de club dat seizoen in speelde (E = Eredivisie, I = Eerste Divisie, II = Tweede Divisie).
kl – de klassering in de competitie die in dat seizoen werd behaald.
KNVB-beker – het behaalde resultaat in de bekercompetitie. De vermelde prestatie is altijd tot en met: staat er tweede ronde, dan werd de club in de tweede ronde uitgeschakeld.
Europees voetbal – de prestaties in Europees verband. Ook hier is de prestatie altijd tot en met: staat er kwartfinale CL, dan werd de club in de kwartfinale uitgeschakeld. In Europees verband worden de volgende afkortingen gehanteerd: CL – Champions League, EC I – Europacup I (voorloper Champions League), EC II – toenmalige Europacup voor bekerwinnaars), EL – Europa League, UC – UEFA Cup (voorloper Europa League) en JB – Jaarbeursstedenbeker (voorloper UEFA Cup).


Let op: je kunt op elk afzonderlijk seizoen klikken, dan krijg je de complete competitie-eindstand van die jaargang.

geel – groen
Bij de profclubs wordt onderscheid gemaakt in kleur. Clubs die momenteel in de Eredivisie spelen staan in geel vermeld. De Eerste Divisieclubs hebben een groene kleur.

volgorde
Het meest recente seizoen staat altijd bovenaan in het historisch overzicht. Hoe verder je naar onder gaat, hoe ouder de resultaten worden. Het grootste deel van het jaar staat er bij het meest recente seizoen bij de klassering een leeg vakje: het seizoen is dan immers nog bezig.

Ook bij Europees voetbal staan de meest recente prestaties als eerste vermeld. Speelde een club bijvoorbeeld in een seizoen eerst in de Champions League en vervolgens in de Europa League, dan worden de latere prestaties (dus die in de Europa League) als eerste genoemd.

klassering in de competitie
Vanzelfsprekend gaat de competitie-eindstand altijd over de divisie in de voorgaande kolom. Staat er bijvoorbeeld E 17 dan eindigde een club op de zeventiende plaats in de Eredivisie. Staan er twee streepjes (- -) in de kolom met de competitie-eindstand, dan betekent dit dat een club de competitie om wat voor reden dan ook niet heeft afgemaakt. Een competitie kan bijvoorbeeld gestaakt zijn of een club is uit de competitie gehaald.
...Volkszanger en volksheld: André Hazes bij het af-
scheid van de voetballer Willem van Hanegem in 1983...

bekerprestaties
Zoals gezegd is per seizoen te zien hoe een club in de beker en eventueel in Europees verband presteerde. Staan er twee streepjes (- -) dan deed een club in dat seizoen niet mee in de desbetreffende competitie. Werd er geen toernooi georganiseerd, zoals in de beginjaren soms bij de KNVB-beker het geval was, dan staat er geen toernooi vermeld.

prestaties dit seizoen
Na iedere ronde in de KNVB-beker en elke ronde op Europees niveau worden de resultaten van deelnemende clubs bijgewerkt. Per club is dus te zien of ze (nog) in deze competitie uit komen. Doet een club nog mee aan de KNVB-beker, dan staat er nog in toernooi. Dit geldt voor de Europese competities (nog actief in CL, nog actief in EL). Is een club in het meest recente seizoen echter al uitgeschakeld, dan staat vanzelfsprekend de behaalde prestatie vermeld.

clubnamen
Veel clubs zijn in hun geschiedenis van clubnaam veranderd. In het historisch overzicht is dan ook onderscheid aangebracht en is te zien hoe een club in een bepaald seizoen heette. Een voorbeeld hiervan is Sparta Rotterdam. Tot en met het seizoen 2002-2003 heette die club Sparta, daarna kreeg het de huidige naam. Dat is te zien in onderstaand overzicht:
de oudste resultaten
De historische resultaten gaan terug tot aan de invoering van het betaalde voetbal in 1954. De Eredivisie werd echter pas twee jaar later opgericht. Voor de volledigheid staan bij elke club, indien van toepassing, ook de resultaten van de eerste twee jaar van het betaald voetbal vermeld.


Sparta Rotterdam Rotterdam
seizoen dv kl KNVB-beker Europees voetbal
2012-2013 I derde ronde - -
2011-2012 I 2 achtste finale - -
2010-2011 I 9 derde ronde - -
2009-2010 E 16 kwartfinale - -
2008-2009 E 13 achtste finale - -
2007-2008 E 13 derde ronde - -
2006-2007 E 13 vierde ronde - -
2005-2006 E 14 tweede ronde - -
2004-2005 I 2 tweede ronde - -
2003-2004 I 3 halve finale - -
Sparta
2002-2003 I 8 derde ronde - -
2001-2002 E 17 tweede ronde - -

In het seizoen 1954-1955 was er sprake van vier afzonderlijke Eerste Klasses, die ieder uit veertien teams bestonden. Vermeld wordt hier in welke klasse de club dat jaar speelde (1A is dus Eerste Klasse, 1B Eerste Klasse B etc.) en de eindstand in die klasse. Bij Willem II staat niet de klasse vermeld, maar alleen 1: de Tilburgers werden dat jaar namelijk algeheel kampioen (en wonnen dus de landstitel).

In het seizoen 1955-1956 werd gespeeld in twee Hoofdklasses (A en B) en drie Eerste Klasses (A, B en C), die in dat seizoen dus een niveau lager waren dan de Hoofdklasses. Vermeld staat hier het niveau en de specifieke competitie (bijvoorbeeld HB is Hoofdklasse B en 1A is Eerste Klasse A). Van landskampioen Rapid JC staat slechts H 1 vermeld, omdat die club algeheel kampioen werd. De resultaten van Rapid JC (een voorloper van Roda JC) zijn terug te vinden via Roda JC Kerkrade en via verdwenen profclubs.

huidige selecties
Vanuit de historische overzichten van de Nederlandse profclubs kan je ook de huidige selecties bekijken. Klik voor de meest recente teamsamenstellingen op de link met huidige selectie onderaan elk clubbericht.

Mocht je over dit onderdeel (of over welk deel van de site dan ook) nog vragen hebben, dan kan je altijd contact opnemen met voetbalschrijver@hotmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten