dinsdag 5 juli 2011

verdwenen profclubs - uitleg

Verdwenen profclubs: clubs die ooit betaald voetbal speelden, maar inmiddels verdwenen zijn van de Nederlandse profvoetbalkaart. Ooit was er een tijd dat deze clubs in de schijnwerpers stonden, maar tegenwoordig zijn ze niet meer terug te vinden op de Eredivisie- en Eerste Divisie-ranglijst.

Sommige van deze Verdwenen profclubs bestaan al heel lang niet meer, andere verdwenen pas kort geleden, maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn stuk voor stuk schimmen uit het verleden. Van deze clubs zijn er een aantal nog actief als topamateurclub, andere verenigingen doen anoniem mee op een lager niveau, sommige clubs bestaan helemaal niet meer. Op Voetbalschrijver komen ze allemaal weer tot leven.

Want prestaties uit het verleden zijn niet weg te poetsen: en dus staan deze als soort van eerbetoon keurig op een rijtje. Het meest recente seizoen dat de desbetreffende club profvoetbal speelde staat bovenaan, waarna steeds verder terug naar het verleden gegaan wordt. Ook de clubs uit de toenmalige Tweede Divisie zijn vanzelfsprekend in dit overzicht opgenomen.

Van elk seizoen zijn de resultaten te zien die een club in dat jaar behaalde: de divisie waar in werd gespeeld (E = Eredivisie, I = Eerste Divisie, II = Tweede Divisie), de eindstand op de ranglijst in die competitie, het bereikte resultaat in de KNVB-beker en in de laatste kolom het eventueel behaalde resultaat in Europees voetbalverband.

Onder het schema met de resultaten staan indien van toepassing nog mededelingen: is een club bijvoorbeeld gefuseerd met een andere club, of is er vanaf 1983 als Hoofdklasser of Topklasser op hoog niveau amateurvoetbal gespeeld, dan kan er worden doorgeklikt na de desbetreffende informatiepagina.
...Eén van de grootste cultclubs van Nederland, de profclub VC Vlissingen. Op deze
foto uit 1990 werd nog met vertrouwen richting toekomst gekeken: eindelijk had Zeeland
haar eigen profclub. Twee jaar later en een naamswijziging (VCV Zeeland) verder, was het
alweer gedaan met het Zeeuwse avontuur. Met recht een verdwenen profclub dus...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten