woensdag 21 november 2012

Bert Jacobs - deel 5 - 1980-1986

zie hier voor deel 4
...Bert Jacobs als trainer van Fortuna...

In de jaren zeventig kenmerkte de trainersloopbaan van BertJacobs zich door stabiliteit. Eerst vier jaar FC Utrecht, vervolgens zes jaar Roda JC. Met zulke clubtrouw kun je thuis komen! Hoe anders verloopt de periode erna voor Jacobs: in vijf jaar tijd heeft hij liefst vier verschillende werkgevers.

Na zijn glorierijke verblijf in Kerkrade, kiest Bert Jacobs voor een dienstverband bij Willem II. Als gepromoveerde ploeg had de Tilburgse club het jaar ervoor een knappe achtste plaats in de Eredivisie bereikt. Voordien had Willem II dertien lange jaren in de Eerste Divisie gespeeld, dus er viel nogal wat op te bouwen in Brabant: precies datgene dat als specialiteit van Jacobs gezien werd.

De verwachtingen die de Zandvoortenaar had, kwamen echter geenszins uit. Sterker nog: Jacobs zou de keuze voor de tricolores later zelfs een nagel aan zijn doodskist noemen. Daar waar in zijn ogen bij Roda alles perfect georganiseerd was, bleek het bij Willem II volgens Jacobs een zootje: “Als trainer moet je dat één keer meemaken”, zo sprak hij over zijn tijd in Tilburg. Na een tiende en een veertiende plek in de Eredivisie vertrekt hij enigszins gedesillusioneerd bij Willem II.

De volgende clubkeuze van Jacobs is een verrassende: hij verkast naar Seiko Hong Kong. De club uit de toenmalige Britse kroonkolonie is dan al een paar jaar een plek waar veel Nederlandse spelers zitten. Jacobs zelf komt in contact met Seiko doordat Theo de Jong en Joop Wildbret er voetbalden.

Seiko komt uit in de weinig om het lijf hebbende competitie van Hong Kong. Zo worden alle wedstrijden in hetzelfde stadion gespeeld (!). Ruimte is sowieso erg schaars in Hong Kong: Seiko beschikt niet over een eigen trainingsveld. Elke dag wordt er net zo lang met de bus door de stad gereden tot er een stukje gras wordt gevonden. Meestal wordt het een park waar Jacobs en zijn mannen trainen, maar daar mag je dan volgens de strenge regels weer niet voetballen. En dus worden het vaak aangepaste trainingen waar geen bal aan te pas komt.

Het verblijf van Jacobs in Hong Kong is één groot avontuur. De oefenmeester komt in Azië in een heel andere wereld terecht. Voetballers worden er alleen op naam gekocht, zo zou Jacobs zich later herinneren:  “Ik weet nog goed dat Alan Ball kwam, die presteerde niets meer, maar was de vedette. Als dolletje riep ik toen, dat ik Stanley Matthews wilde hebben, daar ging men serieus op in (…).” Niet alleen op voetbalgebied is Hong Kong anders: het is ook een land van vreemde gewoontes. Zo wordt er als soort van bijgeloof in de nacht voorafgaand aan elke wedstrijd een varken midden op het veld geroosterd.

Bert Jacobs wordt met Seiko Hong Kong kampioen, maar na één seizoen houdt hij het voor gezien. Jacobs keert terug naar Nederland, waar hij bij Sparta gaat werken. Met Louis van Gaal in de rol van een soort van verlengstuk op het veld wordt een zesde plaats in de Eredivisie behaald. Jacobs vertrekt na één jaar alweer bij Sparta: hij ziet Fortuna als een positieverbetering en een club met meer mogelijkheden.

Doordat Fortuna in 1984 de bekerfinale haalde, mag de club onder Jacobs meedoen aan het Europa Cup II-toernooi. Daar bereikt de club uit Sittard de kwartfinale: een hoogtepunt in de clubgeschiedenis. Een ‘hoogtepunt’ op ander vlak is het beruchte hotelverhaal: als Fortuna in Benidorm verblijft, zet Jacobs met een brandspuit onder het mom van een ludieke actie de hotelgang blank. Negen spelers van het eveneens aanwezige FC Den Bosch worden ten onrechte voor deze daad gearresteerd. Jacobs geeft zichzelf een fikse boete voor het voorval, dat nog heel lang tegen hem zou werken.

En er is meer. Zo slaat Bert een vervelende sponsor van de club neer, iets dat zijn imago ook niet ten goede komt. In de loop van de jaargang 1986-1987 wordt, ondanks de goede sfeer in de groep, na een reeks incidenten dan ook besloten dat Jacobs en Fortuna na dat seizoen uit elkaar gaan. Vroeger dan gedacht komt er in december 1986 echter een einde aan het trainerschap van Bert Jacobs bij Fortuna Sittard. Jacobs blijkt namelijk ernstig ziek te zijn en moet geopereerd worden…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten