zondag 4 november 2012

Michels Mannen - Eerste Divisie Topscorers Top 1000

In navolging van Willy's Week, de rubriek die zich op Eredivisietopscorers richt, is er nu Michels Mannen, een rubriek waarbij de topscorers van de Eerste Divisie centraal staan.
  
Daarvoor is een lijst samengesteld met de duizend meest doeltreffende spelers van deze divisie sinds het seizoen 1983-1984. Centraal staan de spelers die sinds 1983 de meeste doelpunten in de Eerste Divisie hebben gemaakt. De lijst is vernoemd naar de afgetekende nummer één-afmaker in de Top 1000, Michel van Oostrum. De geboren Amsterdammer geldt als een waar fenomeen: met name in de jaren negentig schoot hij zo vaak raak dat een status als naamgever van deze rubriek absoluut gerechtvaardigd is.

...en alweer een doelpunt (hier namens Emmen) voor
fenomeen Michel van Oostrum, nummer één in de
Eerste Divisie Topscorers Top 1000... 
Michel van Oostrum, de meester van het moment, werd in zowel 1996 als 1997 topscorer van de Eerste Divisie en staat met honderddrieëntachtig treffers (!) fier aan kop in het klassement. Misschien wel typerend voor 'de Eerste Divisie-spits' is dat Van Oostrum verreweg de meeste tijd van zijn carrière actief was op het tweede niveau, al zijn kenners er van overtuigd dat hij het ambt van doelpunten maken ook (voor langere tijd) in de Eredivisie had kunnen uitoefenen.

Wekelijks wordt in deze rubriek een blik geworpen op 'Michels Mannen', inclusief Van Oostrum duizend man in totaal dus. Naar aanleiding van de meest recente speelronde in de Eerste Divisie kijken we naar de belangrijke verschuivingen in de lijst en lichten we legendarische voetballers uit.

De Eerste Divisie Topscorers Top 1000 wil wekelijks de Eerste Divisie-voetballer eren en is een lijst met een combinatie tussen lokale helden, slechts in de Eerste Divisie actief geweeste spelers, latere internationals, exotische aanwinsten enzovoort enzovoort. Allemaal zijn het voetballers met een eigen verhaal, en allemaal hebben ze een respectabel aantal Eerste Divisie-treffers op hun naam. Van John Lammers tot Maurice Graef, van Marco Boogers tot Peter van Velzen en van Folkert Velten tot Pierre van Hooijdonk: allemaal komen we ze tegen in deze rubriek, maar stuk voor stuk moeten ze op het gebied van Eerste Divisie-goals* hun meerdere erkennen in koning Michel van Oostrum.


*= gemeten vanaf 1983-1984. De gegevens van deze seizoenen zijn helemaal compleet, van eerdere jaren beschikken we nog niet over volledige overzichten. Mocht u die gegevens wél hebben, dan zouden we het heel fijn vinden als u contact op zou nemen met voetbalschrijver@hotmail.com, zodat we de topscorerslijst kunnen uitbreiden met oudere seizoenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten