zondag 4 november 2012

De Tijdmachine: 1998 – terug naar het heden


In de rubriek De Tijdmachine gaan we elke keer terug naar een bepaald jaar, en dan precies naar de datum van vandaag in dat jaar. De aftrap was eerder vandaag voor 4 november 1998. Aan de hand van de Voetbal International, het lijfblad voor elke voetballiefhebber, die op die dag verscheen, keken we terug op het wel en wee in de voetbalwereld op dat moment… Maar hoe is het nu verder gegaan met de personen die in het nieuws waren? En hoe verging het de destijds succesvolle clubs? Tijd om terug naar het heden te gaan!

Eredivisie
Aan het eind van de rit zou het door Leo Beenhakker gecoachte Feyenoord blijven staan waar het op 4 november ook al stond: op de koppositie. Het zou de tot de dag van vandaag laatste landstitel voor Feyenoord blijken te zijn.

Daar waar Ajax in november nog een goede kans leek te maken op prolongatie van de landstitel, zakte de ploeg ver weg: de Amsterdammers eindigden op de zesde plek. Uiteindelijk zou het Willem II van Co Adriaanse op de tweede plaats finishen en zou PSV in de jaargang 1998-1999 toch nog als derde (toen nog genoeg voor een plek in de Champions League) eindigen.

De topscorers

De topscorertitel ging in 1999 naar Ruud van Nistelrooy, die op 4 november ook al bovenaan stond. Tweede op de lijst werd Luc Nilis, net als Ruud van Nistelrooy actief voor PSV. De Eindhovenaren scoorden in die jaargang in totaal 87 keer, maar kregen ook liefst 55 (!) tegentreffers. Nikos Machlas, in november nog gedeeld topscorer met Van Nistelrooy, maakte in het seizoen 1998-1999 18 doelpunten en verdiende er een transfer naar Ajax mee.

Nieuws

*   FC Den Bosch werd met overmacht kampioen van de Eerste Divisie en leverde met Harry van der Laan ook de topscorer. De nummer één-schutter op 4 november, Rick Hoogendorp, speelt dan alweer een half jaar een treetje hoger, bij RKC Waalwijk.

*   Martin Jol kreeg de boel bij RKC Waalwijk prima op de rit. De ploeg speelde een veel betere tweede seizoenshelft, finishte als zestiende en handhaafde zich vervolgens via de nacompetitie. Onder leiding van Jol zou RKC in de jaren erna een stabiele middenmoter worden. De oefenmeester blijft tot 2004 actief in Waalwijk.

*   Fernando Picun vertrok in het seizoen 1998-1999 alsnog bij Feyenoord: hij ging in zijn thuisland Uruguay voetballen bij Defensor Sporting Club. Benieuwd of die keuze zijn vrienden en familie wél kon bekoren.

*   Van een samenwerking tussen RBC en Torino is het voor zover bekend nooit gekomen: van de plannen om spelers van de Italiaanse ploeg in Roosendaal te stallen is in ieder geval niks terecht gekomen.

*   Gertjan Verbeek zou niet ingaan op de interesse van Veendam. Hij blijft tot 2001 werkzaam als assistent-trainer bij SC Heerenveen en begint dan aan zijn hoofdtrainersloopbaan bij Heracles Almelo.

*   Voetbal International wordt in december verkozen tot Tijdschrift van het Jaar. De Mercury-jury roemde VI vanwege de spraakmakende interviews, de sterke columnisten, de uitstekende fotografie en een duidelijk vormstatement.

Buitenland

Van de koplopers in november zou alleen Bayern München ook daadwerkelijk de landstitel pakken. Een overzicht van de kampioenen in 1999….

België – RC Genk
Duitsland  - Bayern München
Engeland – Manchester United
Frankrijk – Girondins Bordeaux
Italië – AC Milan
Spanje –Barcelona

*   Jean-Pierre Papin zou uiteindelijk bij de amateurs alsnog weer gaan voetballen. Daar pakte hij zijn aloude ambt van topschutter weer moeiteloos op. JPP, die later actief werd als trainer, viert morgen zijn negenenveertigste verjaardag.

*   Oleg Veretennikov kon gelukkig gewoon blijven voetballen en bleef dat doen tot 2009. In het seizoen 2000-2001 kwam hij voor het Belgische Lierse SK uit.

En verder…

*   In de Champions League boekt Ajax die 4e november een 2-0-overwinning op Olympiakos Piraeus (doelpunten Richard Witschge en Dean Gorré). PSV daarentegen verliest teleurstellend met 3-1 bij 1. FC Kaiserslautern. Nadat Ruud van Nistelrooy de Eindhovenaren op voorsprong zette, boog Kaiserslautern het in de tweede helft volledig om. Zowel Ajax als PSV zouden dat jaar in de groepsfase van de Champions League stranden.

*   Reinier Robbemond zou nimmer voor Oranje uitkomen. Hij bleef tot 2001 actief voor FC Utrecht en kwam later nog uit voor AZ en De Graafschap. Jeffrey Talan speelde uiteindelijk 8 interlands, voor Martijn Reuser bleef de teller steken bij 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten