zondag 4 november 2012

De Tijdmachine: 4 november 1998

In de rubriek De Tijdmachine gaan we elke keer terug naar een bepaald jaar, en dan precies naar de datum van vandaag in dat jaar. De aftrap is voor 4 november 1998. Aan de hand van de Voetbal International (het lijfblad voor elke voetballiefhebber) die op die dag verscheen, kijken we terug op het wel en wee in de voetbalwereld op dat moment…

Eredivisie
Dankzij een thuisnederlaag van Feyenoord tegen AZ (1-2) en een overwinning van Ajax in Nijmegen tegen NEC (0-4) is het ongemeend spannend aan kop van de Eredivisieranglijst. Door een 3-0-overwinning van FC Twente bij Fortuna Sittard (drie doelpunten van Jan Vennegoor Of Hesselink!) doet ook de club uit Enschede mee bovenin. PSV staat na een dramatische seizoensstart slechts tiende. De stand aan kop:
1
Feyenoord
10
23
21-10
2
Ajax
11
23
26-7
3
FC Twente
11
23
16-10
4
SC Heerenveen
11
22
18-12
5
Vitesse
10
20
15-5

De topscorers
Na elf competitierondes is dit de lijst van Eredivisietopscorers op 4 november 1998:

PSV
9
Vitesse
9
AZ
7
Roda JC
7
FC Twente
7

*   Koploper in de Eerste Divisie is FC Den Bosch, met twaalf doelpunten is Dordrecht ’90-spits Rick Hoogendorp topscorer.

*   De wedstrijd NEC – Ajax van het afgelopen weekend werd een half uur onderbroken doordat de lichtmasten in De Goffert uitvielen. In de op dat moment vijftien minuten oude wedstrijd stond het 0-0, vrijwel meteen na de hervatting maakte Jari Litmanen de 0-1.

*   Na het ontslag van Peter Boeve legt RKC Waalwijk Martin Jol vast als nieuwe trainer. Aan hem de taak om RKC voor de Eredivisie te behouden.

*   De bij Feyenoord overbodig geworden Fernando Picun reageert stellig en uiterst negatief op de suggestie aan RKC Waalwijk verhuurd te worden: ‘RKC? Nee, hoe moet ik dat aan mijn vrienden en familie uitleggen? (…)

*   RBC kondigt een samenwerking met Torino aan. De Roosendaalse Eerste Divisie-club kwam in contact met de Serie B-ploeg via voetbalmakelaar Apollonius Konijnenburg. Doel is het bij RBC stallen van Torino-talenten die in Italië niet aan spelen toe komen.

*   Veendam heeft Gertjan Verbeek op het oog als nieuwe hoofdtrainer. Verbeek is op dat moment assistent-trainer bij SC Heerenveen. Veendam zit zonder trainer sinds het ontslag van Henk Bodewes.

*   Voetbal International wordt door het Nederlands Uitgeversverbond genomineerd voor de titel Tijdschrift van het Jaar. De andere genomineerden zijn Quote, Fancy, Beau Monde en Elegance. De jury maakt de uitslag op 10 december bekend.

Buitenland

De koplopers in de belangrijkste Europese competities:

België – Club Brugge
Duitsland  - Bayern München
Engeland – Aston Villa
Frankrijk – Olympique Marseille
Italië – Juventus
Spanje – Real Madrid
...Voetbal International 45 van 1998,
verschijningsdatum 4 november...
*   Jean-Pierre Papin beëindigt per direct zijn loopbaan. Papin, die onder contract stond bij tweedeklasser Guingamp, achtte zich overbodig geworden bij Guingamp. De voormalige topspits botste regelmatig met trainer Francis Smerecki en ziet zijn voetbalcarrière op deze manier als een nachtkaars uitgaan.

*   De Russische spits Oleg Veretennikov van Rotor Volgograd, topscorer van de zojuist afgeronde Russische competitie, is afgelopen donderdag aangevallen door een nog onbekende man en bespoten met een zuur. Veretennikov liep daarbij verwondingen aan zijn handen op, zijn eenjarige dochtertje raakt zwaar verbrand in haar gezicht.

En verder…

*   Voetballiefhebbers worden vanavond verwend. Liefst twee Nederlandse clubs komen vandaag in actie in de Champions League. Allereerst is bij de NOS Ajax – Olympiakos Piraeus live te zien, vervolgens is er een ruime samenvatting van 1. FC Kaiserslautern – PSV.

*   Door het selectiebeleid van bondscoach Frank Rijkaard acht menig Nederlandse speler zich kansrijk voor een plekje in Oranje, zo blijkt in een interview met FC Utrecht-speler Reinier Robbemond:

Frank Rijkaard riep voor de interlands tegen Peru en Ghana Martijn Reuser en Jeffrey Talan op. Behoor jij ook niet tot die categorie spelers?
‘Op dit moment ben ik niet met zo’n goede serie wedstrijden bezig als vorig jaar, dus heb ik weinig te eisen. Ach, we zijn allemaal verschillende types, Reuser, Talan en ik. Maar ik ben niet minder dan zij. Als ik m’n niveau omhoog trek, weet je nooit wat er gebeurt. Er gingen trouwens wel geruchten dat ik ook zou worden opgroepen, maar daar kan je zo weinig mee, hè?’

De populairste liedjes van 4 november 1998

Nog meer 1998 - Wat waren op deze dag de grootste hits in de Mega Top 100 (officiële datering 31 oktober 1998)?


1)Boyzone - No matter what
2)Volumia! - Hou me vast
3)Manau - La tribu de Dana
4)Vengaboys - Boom boom boom boom
5)Lauryn Hill - Doo wop (that thing)
6)Bløf - Wat zou je doen?
7)Melanie B feat. Missy Elliott - I want you back
8)Alanis Morisette - Thank U
9)Henk Westbroek - Zelfs je naam is mooi
10)U2 - Sweetest thing

Geen opmerkingen:

Een reactie posten