maandag 19 november 2012

Michels Mannen - Eerste Divisie Topscorers Top 1000 nummers 5 en 6

Eerder publiceerden we de Top Tien van de Eerste Divisie Topscorers Top 1000. Stapsgewijs worden deze spelers nu uitgelicht door middel van korte portretjes. Wie zijn toch die mannen die zoveel Eerste Divisie-goals wisten te scoren? Vorige week brachten we de nummers 7 en 8 én de nummers 9 en10 van de lijst, nu is het tijd voor de nummers 5 en 6...


Jan de Jonge: jarenlang succesvol voor
clubs uit het noorden...
Liefst zes seizoenen op rij wist Jan de Jonge in de Eerste Divisie minimaal dertien keer raak te schieten. Mede dankzij die prestatie van formaat staat de uit Emmen afkomstige De Jonge op de vijfde plek in de Eerste Divisie Topscorers Top 1000. Jan de Jonge, die een groot deel van zijn spelersloopbaan parttime als gymleraar werkte, kwam uit voor FC Groningen, SC Heerenveen en Emmen.

Van de veertien seizoenen dat hij prof was, speelde De Jonge er twaalf in de Eerste Divisie. Zijn meest productieve seizoen was de jaargang 1988-1989, toen hij zeventien doelpunten namens SC Heerenveen maakte. Na zijn spelerscarrière werd Jan de Jonge trainer. In die hoedanigheid werkte hij onder andere bij Emmen, waar hij coach was van de nummer één van dit klassement: Michel van Oostrum.


De uit Tiel afkomstige Dirk-Jan Derksen is al bij heel wat voetbalquizzen het antwoord op een vraag geweest. Hij is namelijk de enige speler die voor alle vier de Limburgse profclubs speelde. Derksen begon zijn profloopbaan echter bij BVV Den Bosch in Brabant, waarmee hij in zijn debuutjaar de bekerfinale haalde. Na Den Bosch kwam Derksen achtereenvolgens uit voor Roda JC, MVV, opnieuw Roda JC, Dordrecht ’90, FC Zwolle, Austria Wien, Cambuur Leeuwarden, Emmen, Fortuna Sittard, wederom Roda JC, VVV-Venlo  en tenslotte nogmaals Fortuna Sittard.

Het seizoen 1996-1997 miste Derksen bijna in zijn geheel door een beenbreuk, waarna hij lang nodig had om zijn oude niveau te halen. Dat kwam uiteindelijk helemaal goed: in de jaargang 1999-2000 was hij op zijn allerbest, toen hij voor FC Zwolle achtentwintig competitiegoals maakte. Derksen verdiende er een transfer naar het Oostenrijkse Austria Wien mee, een ander hoogtepunt uit zijn loopbaan. Tot op hoge leeftijd bleef Dirk-Jan Derksen daarna in de Eerste Divisie zoveel doelpunten maken, dat hij op de zesde plek in dit overzicht staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten