vrijdag 2 november 2012

Ode aan Theo

Vandaag is het exact acht jaar geleden dat regisseur en programmamaker Theo van Gogh werd vermoord. Een tragisch dieptepunt in de recente historie van Nederland: na Pim Fortuyn bleek voor de tweede keer in korte tijd dat het sterk verkondigen van je mening in het zo tolerant geheten Nederland fataal kon aflopen.

Opdat wij nooit vergeten hoe belangrijk het vrije woord is en dat je iemands mening indien nodig slechts met woorden bestrijdt, brengt Voetbalschrijver vandaag een ode aan Theo: tien succesvolle Nederlandse voetbal-Theo's. De lijst is deels gerangschikt op het aantal gewonnen prijzen, maar is natuurlijk zeker voer voor discussie en eigen meningen. Inderdaad: precies datgene waar Theo van Gogh voor stond...

1) Theo van Duivenbode
Prijkt al vele jaren bovenaan in het Theo-klassement. Van Duivenbode, die voor zowel Ajax als Feyenoord uitkwam, won vier keer de landstitel. Verder staan genoteerd de KNVB-beker, de Europacup I met Feyenoord én de Wereldbeker. Goed voor vijf interlands. Eén van de drie Nederlandse Theo's met een gewonnen Europese hoofdprijs.

2) Theo Laseroms
De reputatie van Theo 'de tank' Laseroms wordt met de jaren alleen maar groter. Vormde bij Feyenoord met Rinus Israel een ijzersterk duo achterin. Was 'slechts' vier seizoenen actief bij Feyenoord, maar won in die periode wel praktisch alles wat een speler kan winnen. Zijn prijzenkast: landskampioen in 1969 en 1971, twee keer de beker (in 1966 met Sparta, in 1969 met Feyenoord) en in 1970 de Europacup I en Wereldbeker. De veel te vroeg overleden Laseroms, ook actief geweest als trainer, kwam naast Feyenoord en Sparta ook uit voor NAC, Pittsburgh Phantoms en AA Gent. Zes interlands.

3) Theo Lucius
Theo Lucius ja! Maakte deel uit van het prijswinnende PSV uit de periodes Gerets / Hiddink. Als ideale twaalfde man de natuurlijke opvolger van Edward Linskens, maar van flink belang geweest voor de Eindhovenaren. Speelde in zijn hoogtijdagen zelfs drie interlands. Zijn palmares: landskampioen (4X), KNVB-beker (2X) en de Johan Cruijff-schaal (2X). Zijn tweede beker won hij met Feyenoord, waar hij na PSV drie jaar voor speelde. Anno 2012 zit Lucius duidelijk in zijn nadagen: gaat na de winterstop als amateur aan de slag bij FC Eindhoven.

4) Theo de Jong
Mooie clubloopbaan, die zich op twee seizoenen Hong Kong na geheel in Nederland afspeelde. Werd in Azië twee keer kampioen met Seiko. Met Feyenoord won hij in 1974 zowel de landstitel als de UEFA-cup. In datzelfde jaar mocht De Jong met Oranje mee naar het WK. Kwam daar aan de nodige minuten en viel zelfs in de WK-finale in. Mocht 15 interlands het Nederlands Elftal-shirt dragen.

5) Theo Snelders
De meest succesvolle doelman-Theo. Jarenlang vaste keuze bij FC Twente, maar begon pas in Schotland met prijzen pakken. Drievoudig landskampioen met Glasgow Rangers, één keer de Schotse beker met Aberdeen en twee keer met Rangers. Elf seizoenen actief in Schotland. Speelde één interland. Verdween bij Oranje jaren uit beeld toen hij in 1989 op het laatste moment niet durfde te spelen tegen West-Duitsland. Faalangst. Kwam later toch weer bij het Nederlands Elftal: mocht mee naar het WK in de Verenigde Staten om de bank warm te houden. Bouwde af bij MVV.

6) Theo Janssen
Voetballers heten tegenwoordig spijtig genoeg nog maar zelden Theo. Maar wie weet komt er over een jaar of vijftien een Theo-revival. Hoeveel ouders zullen inmiddels hun kind vernoemd hebben naar Theo Janssen, actief voor Vitesse, FC Twente en Ajax? Janssen, die beschikt over een prachtige trap, sprokkelde pas in de laatste paar seizoenen zijn prijzen bij elkaar. Zo werd Janssen kampioen met FC Twente (2010) en Ajax (2012). Wellicht komt daar in 2013 de reeds aangekondigde landstitel van Vitesse bij... Een blauwe maandag nog actief voor RC Genk, maar dat werd geen succes. Genk ligt immers te ver van Arnhem.

7) Theo Pahlplatz
Een heel voetballeven actief voor FC Twente. Maakte de (tot voor kort) meest succesvolle periode uit de clubhistorie van Twente mee, maar toch was het voor de ploeg uit Enschede te vaak net niet. Net geen Europacup-winnaar, net geen landstitel. De enige tastbare prijs voor Theo Pahlplatz was de beker in 1977. Speelde net zoveel interlands als seizoenen in het eerste van FC Twente: dertien. Vader van Boudewijn.

8) Theo Bos
...Theo Bos: een honkvaste Theo met een spelersleven
lang Vitesse. Staat op een mooie achtste plaats...
Mister Vitesse. Clubtrouwe Theo Bos maakte de opkomst van de Arnhemse club mee en had minimaal één interland verdiend. Daar waar clubgenoten Edward Sturing, Bart Latuheru en Martin Laamers zich international mogen noemen, bleef de teller voor Bos op nul staan. Promoveerde in 1989 met Vitesse naar de Eredivisie. Haalde vijf keer Europees voetbal met de Arnhemmers, voor een subtopper natuurlijk ook een soort van prijs. Daardoor heel wat keren actief in de Europacup. Vanaf deze plek heel veel sterkte en alle goeds gewenst voor de momenteel ernstig zieke Theo Bos.

9) Theo Timmermans
Haagse international uit de beginjaren van de Eredivisie. Goed voor twaalf interlands namens ADO. Was vóór de invoering van de Eredivisie al profvoetballer bij het Franse Olympique Nimes. Betrokken voetballer: initiatiefnemer van de Watersnoodwedstrijd in 1953 en in de jaren zestig één van de oprichters van de spelersvakbond VVCS.

10) Theo ten Caat
Naast Theo Snelders de tweede Theo die een respectabele Schotse loopbaan had. Drie seizoenen actief voor Aberdeen, waar hij twee keer Europees voetbal haalde. Verder onder contract gestaan bij FC Twente, Veendam, FC Groningen en Vitesse. Staat momenteel op plek 500 in de Eredivisie Topscorers Top 1000.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten