woensdag 20 februari 2013

Willy's Week - 2012-2013, competitieronde 23

In de rubriek Willy's Week wordt telkens een deel van de Eredivisie Topscorers Top 1000 uitgelicht. Belangrijke feiten, opmerkelijke verschuivingen en speciale rijtjes: het komt allemaal voorbij in dit naar onze topscorer aller tijden Willy van der Kuijlen vernoemde onderdeel.

Vandaag blikken we terug op de competitieronde van afgelopen weekend. Wat zijn de belangrijkste verschuivingen in de Eredivisie Topscorers Top 1000 en op welke spelers die nog niet in die lijst staan moeten we de komende tijd gaan letten? Vermeld staan de huidige positie in de Top 1000 en tussen haakjes die van de vorige week.172 (174) Frank Demouge (Roda JC Kerkrade)

Met Frank Demouge erbij heeft Roda JC voorin zonder twijfel extra mogelijkheden gekregen. Zijn eerste basisplaats bekroonde Demouge meteen met een doelpunt. De bij het Engelse Bournemouth mislukte spits toonde in elk geval aan het scoren niet verleerd te zijn. Een hele reeks aan treffers voor NEC, Willem II en FC Utrecht zorgden er al voor dat hij hoog in de Eredivisie Topscorers Top 1000 stond, nu stijgt Demouge ook nog eens twee plaatsen…

248 (257) Dries Mertens (PSV)

Dat is opmerkelijk: vorige week tekenden Dries Mertens en Georginio Wijnaldum in de uitduel tegen Vitesse voor de Eindhovense productie, deze week was het hetzelfde duo dat (ook nog in dezelfde volgorde!) voor PSV tot scoren kwam. Thuis werd FC Utrecht, de vorige werkgever van Mertens, met 2-1 verslagen. Met zijn meest recente doelpunt heeft de Belg zich bij de beste 250 Eredivisieschutters ooit geschoten. Overigens kwamen Mertens en Wijnaldum de twee speelronden (tegen Heracles Almelo en ADO Den Haag) voorafgaand aan Vitesse – PSV ook al gezamenlijk tot scoren, maar toen waren er meer ploeggenoten die een doelpunt maakten.

383 (399) Sanharib Malki (Roda JC Kerkrade)

Sanharib Malki ontpopt zich tot een heuse one-minute-man. Tegen AZ scoorde hij opnieuw in de openingsminuut, en dat is opmerkelijk. De Syriër is net als vorig jaar bezig aan een ijzersterk seizoen. Daar waar Roda moet vrezen voor degradatie, blijft Malki gewoon doelpunten produceren. Zijn goal tegen AZ was alweer nummer elf van dit jaar, waardoor hij in het totaalklassement op gelijke hoogte komt met bijvoorbeeld Marc Overmars.

466 (498) Graziano Pellè (Feyenoord)

Hij scoorde liefst drie keer afgelopen zondag, maar één van zijn goals was opmerkelijk genoeg in het eigen doel! Daardoor werd Graziano Pellè ondanks zijn twee andere treffers toch een beetje de schlemiel van de middag. Feyenoord bleef uit tegen PEC Zwolle met lege handen achter en morste dure punten in de strijd bovenin. Pellè zelf deed wel goede zaken op de topscorerslijst: hij staat nu nog maar twee goals achter op Wilfried Bony en stijgt in de aller tijden-lijst naar plek 466.

700 (740) Danny Holla (ADO Den Haag)

Dubbele cijfers voor Danny Holla! Zijn doelpunt tegen SC Heerenveen was alweer de tiende treffer van het seizoen van de ADO-aanvoerder. Holla zelf in Voetbal International hierover: ‘Een bijzonder aantal al. Natuurlijk zaten daar ook penalty’s bij, maar ook die moet je maken.’ En zo is het maar net!

739 (772) Christian Eriksen (Ajax)

De 0-2 die Christian Eriksen namens Ajax tegen RKC Waalwijk maakte, was zijn twintigste Eredivisiedoelpunt. De Deen had vier seizoenen nodig om tot dat aantal te komen. De enige andere Eriksen die Eredivisiegoals maakte, was Christians illustere landgenoot John Eriksen. De veel te vroeg overleden spits van Roda JC en Feyenoord scoorde in totaal 102 Eredivisiedoelpunten en staat daarmee op plaats 56 in de Top 1000.

896 (936) Rick ten Voorde (NAC Breda)

Opnieuw was het Rick ten Voorde die namens NAC Breda tot scoren kwam. Kon zijn doelpunt vorige week tegen ADO niet voorkomen dat NAC verloor, dit keer leverde de treffer van Ten Voorde wèl een punt op voor de Bredase ploeg. Tegen Heracles werd het in eigen huis 1-1, Rick ten Voorde zelf stijgt lekker door in de Topscorers Top 1000.

Nog niet in de lijst

Douglas (FC Twente)

Douglas staat misschien nog wel als beste symbool voor de neergang van FC Twente. De Braziliaan moest en zou Nederlander worden, zodat hij de verdediging van Oranje een impuls kon geven. Nederlander werd Douglas, maar tot een interland kwam het tot dusver niet. Bij het zwalkende FC Twente is hij dit seizoen ook lang niet meer zo goed als dat hij was. Wel scoorde Douglas afgelopen weekend tegen Willem II weer eens. Het was zijn twaalfde Eredivisietreffer, maar die leverde Twente uiteindelijk bitter weinig op door de late gelijkmaker van de Tilburgers.

Ricardo Ippel (Willem II)

Ricardo Ippel scoorde namens Willem II de even onverwachte als terechte gelijkmaker tegen FC Twente. Daardoor pakte de rode lantaarndrager toch weer een puntje. Pas aan het eind van het seizoen zullen we weten wat het gelijkspel in Enschede voor Willem II daadwerkelijk waard was, maar één ding weten we nu al: voor Ricardo Ippel was het zijn eerste Eredivisiegoal. Hulde derhalve dus voor Ippel!

uitleg

competitieronde 24   <   >   competitieronde 22

Willy's Week - 2012-2013 overzicht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten